Arvostelut

Mediakoulut esityssarjan originaali elokuvajuliste 10.3.2007 Tampere

YLE ohjelmaopas
Marko Auvisen Tappajasusi-aineistodokumentissa iso paha susi ei ole satuolento. Elokuva kertoo 1880-luvun alkuvuosista, jolloin sudet surmasivat Varsinais-Suomessa yhteensä 22 lasta. Susipitäjissä naiset ja lapset linnouttautuivat iltaisin visusti neljän seinän sisälle. Susien hyökkäysten pelko varjosti koko elämää. Kronologisesti etenevä tarina kertoo yksityiskohtaisesti hyökkäyksen kohteiksi joutuneiden lasten kohtaloista ja muun muassa senaatin toimista susien karkottamiseksi. TUOTANTO: Tampereen ammattikorkeakoulu, taide ja viestintä. Yhteistyössä YLE Dokumenttiprojekti.

HELSINGIN SANOMAT 30.8.2006
Tulevaisuuden tekijöiden viisikon tehokkaimmaksi nousi Marko Auvisen Tappajasusi. Taiten dramatisoitu dokumentti kertoo Varsinais-Suomen lastensurmista vuosina 1880-82. TV2 klo 22.05

AAMULEHTI 30.8.2006
Vahvojen dokumenttien kimara (Tulevaisuuden tekijät). Myös Marko Auvisen ideoima dokumentti Tappajasusi tekee vaikutuksen. Se kertoo 1880-luvun alkuvuosista, jolloin sudet tappoivat Varsinais-Suomessa peräti 22 lasta. Traagisia tositarinoita seurataan seikkaperäisesti. Tilityksen katsomisen lomassa on syytä muistaa, että joutuminen suden uhriksi on nykyisin hyvin harvinaista. Kokonaisuutena Tulevaisuuden tekijät jättää katsojalle hyvän olon. Ainakin näistä näytteistä päätellen dokumenttien tekeminen vaikuttaa tulevaisuudessakin olevan osaavissa käsissä. ****

UNTAMO EEROLA, OHJAAJA
Tappajasusi on hyvin intensiivinen elokuva. Siinä on sisäistä voimaa. Ohjaajan kirjallinen työ antaa voimalle selityksen. Ohjaaja on jo 13-vuotiaana (7v. oikea) koonnut lehtileikkeistä leikekirjan tappajasusista. Aihe on siis ollut jossain syvällä alitajunnassa vuosikausia. Tinkimättömyyttä osoittaa esimerkiksi se, että ohjaaja on etsinyt juuri ne paikat, pellot, torpat ja metsän reunat joissa vuosina 1880-81 sudet sieppasivat lapsia. Helppo ratkaisu olisi ollut kuvata kohtaukset esim. Tampereen lähimetsissä, mutta sellaiseen ohjaaja ei tyydy. Hän antaa koko sielunsa elokuvalleen, ja se näkyy. Odotan innolla, millaisia muita "outoja juttuja" Marko Auvisen mielen syvyyksiin on jäänyt hänen lapsuusvuosiltaan.
Toivon että Yleisradion ohjelmissa on vielä tilaa dokumenttielokuville, jotka eivät mahdu vallitsevaan formaattiajatteluun.

Dokumentin tekeminen vaatii oleellisten asioiden näkemistä ja oivaltamista. Se ei ole tekniikkaa eikä teoriaa.
Tampereella 25.4.2006 Untamo Eerola

SEURA-LEHTI 2004

"Neljännessä polvessa"